NIEUWSSPROKKELS

Wij houden jullie op de hoogte 

KOTK 2024

TEAM HERO CYCLING MAAKT ZICH KLAAR VOOR DE TWEEDE DEELNAME

Bedankt voor jullie warme steun !

We mochten het mooie bedrag van 10.793 euro
overhandigen aan
Kom op Tegen Kanker.

Ons team maakt zich klaar voor Editie 2024

10-08-2022

Welke risico’s loop je als je je auto niet
(op tijd) onderhoudt?


24-02-2022


Gisteren kregen we via Autofix Merchtem de kans om een opleiding te volgen

“Klant van de Toekomst”.

Spreker, Steve Saenen van Fabriek Kramiek, bezorgde ons een interessante en aangename avond.

We namen zeker een aantal zaken mee om jullie, onze klant, de service, oplossing en informatie te geven die jullie wensen en verdienen

17-11-2021

Vlaams verbod op verbrandingsmotoren in 2029 is illegaal


Het Vlaams Klimaatplan voorziet dat er vanaf 2029 nog enkel nieuwe elektrische wagens kunnen worden ingeschreven. Alleen is dat een federale bevoegdheid, zodat deze maatregel illegaal is en (voorlopig) niet uitgevoerd kan worden. Weten onze politici wel goed waarmee ze bezig zijn?


26-10-2021

0

WINTERUUR? OF (HOOG) TIJD VOOR WINTERBANDEN?

Over de invoering van zomer- en wintertijd vond zelfs de Europese Commissie geen consensus. Over het nut van winterbanden bestaat echter geen discussie: “De banden van je auto zijn het enige contact met het wegdek en maken het verschil tussen een veilige en een minder veilige rit”, legt Filip Rylant van TRAXIO uit. “Zomerbanden verliezen immers veel van hun efficiëntie van zodra de temperatuur daalt onder de 7 °C. Zomerbanden harden uit bij lagere temperaturen waardoor het contact met het wegdek vermindert. Winterbanden daarentegen hebben een andere rubbersamenstelling waardoor ze soepel blijven bij kouder weer. Ze hebben ook een ander profiel: de profielblokken hebben veel meer lamellen en deze lamellen breken als het ware de waterfilm op de rijweg waardoor de winterband een grotere trekkracht krijgt. Dit ‘klauweffect’ zorgt voor een betere grip op het gladdere wegdek in winterse omstandigheden.”

WINTERBANDEN ZIJN GEEN MARKETINGTRUC

Er is daadwerkelijk een groot verschil tussen winter- en zomerbanden. Bij lage temperaturen garandeert een winterband een betere grip en dat kan resulteren in een beduidend kortere remafstand op een besneeuwde of beijzelde weg. Zo bedraagt de remafstand op een besneeuwde weg aan 50 km/u 50 m met een zomerband en 23 m met een winterband. Een belangrijk verschil, wetende dat een paar centimeter soms het verschil kunnen maken in het steeds drukkere verkeer.   

“In België zijn winterbanden weliswaar niet verplicht, maar wel aangeraden bij winterse omstandigheden”, verduidelijkt Filip Rylant. “Winterbanden moeten wettelijk een minimale profieldiepte hebben van 1,6 mm, maar voor extreme winterse omstandigheden raadt de sector eerder 4 mm aan. Het tijdig vervangen van zomer- door winterbanden draagt dus bij tot een verhoogde veiligheid voor alle weggebruikers maar uiteraard is het ook van belang om je rijstijl aan te passen aan de winterse omstandigheden.” 

HOE HERKEN JE WINTERBANDEN? EN WAT MET VIERSEIZOENSBANDEN?

Gecertificeerde winterbanden zijn voorzien van een markering op de zijwand met een sneeuwvlok in een berg met drie pieken: het zogenaamde Alpine- of sneeuwvloksymbool, officieel 3PMSF-symbool (Three Peak Mountain Snow Flake). Een bandenfabrikant mag deze markering enkel aanbrengen indien de winterprestaties bewezen zijn op basis van een voorgeschreven prestatietest op besneeuwde ondergrond. Je vindt deze markering ook op de meeste vierseizoensbanden, die een verdedigbaar alternatief kunnen zijn om een heel jaar door te blijven rijden in gematigde klimaatzones met slechts matige en occasionele sneeuwval. Bepaalde landen zoals Duitsland en Luxemburg verplichten het gebruik van banden met een 3PMSF markering “wanneer de omstandigheden dat vereisen” zonder evenwel een specifieke tijdsperiode te bepalen zoals dat bv. wel het geval is in Oostenrijk.

Tijdig winterbanden monteren kan – in combinatie met een aangepaste rijstijl – een enorme verbetering betekenen op vlak van verkeersveiligheid. 


13-10-2021

CLIP & GO: INNOVATIE IN MARTERVERJAGING


Schade die door marters wordt aangericht, is een grote bron van ergernis en betekent vaak een forse kostenpost. Enkele jaren geleden was het slechts een seizoensgebonden probleem, maar inmiddels is de steenmarter het hele jaar door actief. Het is dus enorm belangrijk om professionele maatregelen te nemen om in de eerste plaats te voorkomen dat schade kan worden toegebracht.

STOP&GO ontwikkelt innovatieve en diervriendelijke oplossingen op het gebied van marterverjaging. Hierbij focussen ze zich op de combinatie van passieve bescherming en actieve afschrikking. Daarom introduceerden ze enkele jaren geleden de dubbele contactplaat met geraffineerde snijklemtechniek, die de vergrendeling door schroeven overbodig maakt.

De techniek werd onlangs verbeterd en uitgebreid met nieuwe eigenschappen. Zo ontstond de clip-contactplaat. Op het vlak van bediening en inbouw- en montagetijd is hij enorm flexibel. Aan de hand van een praktisch klapmechanisme kan het model makkelijk worden geopend en de kabel probleemloos worden geplaatst. Vervolgens worden de platen samengedrukt en de kern doorboord met een metalen pin met een hoge contactkracht en een optimaal geleidingsvermogen. Dit betekent dat het nu mogelijk is om achteraf extra contactplaten aan te brengen op elke willekeurige plek van de hoogspanningskabel, en tevens reeds aanwezige contactplaten te verlengen, bv. in grote motorruimten van bv. SUV’s en campers.

De clipvariant is verkrijgbaar in de vertrouwd hoogwaardige STOP&GO-kwaliteit voor de apparaten 7 PLUS MINUS en 8 PLUS MINUS vanaf voorjaar 2022. De apparaten zijn evenals alle andere producten van STOP&GO te koop via de vakhandel.


07-10-2021

Belgische automobilist heeft té weinig aandacht voor autoband


Het bandenbewustzijn in België is laag. De bandenspanning en het bandenprofiel zijn vaak niet in orde, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Een recente peiling onder personen(auto’s) door Profile bevestigt dit opnieuw. Maar liefst 87% van de gecontroleerde banden van de 1.487 auto’s was niet op de juiste spanning. Het gemiddelde bandenprofiel was 2,9 mm. Bij de bedrijfswagens was dat 2,2 mm. Een zorgelijke vaststelling volgens Profile. Profile pleit voor minimaal 2 millimeter bij zomerbanden en 4 millimeter voor winterbanden.

Een (te) zachte band heeft een breder oppervlak en daardoor meer weerstand. Dit heeft als gevolg dat de brandstofkosten stijgen. Naast het benzineverbruik slijt het rubber veel sneller. Daarnaast kunnen zachte banden gevaarlijke situaties opleveren in het verkeer. De kans op een klapband is groot en de auto gaat er slecht van sturen. Ook voor banden die te hard zijn opgepompt geldt dat dit nadelige gevolgen heeft voor de wegligging en de remweg van je auto en het slijtageverloop van de banden.

Om veilig op weg te zijn, is het aan te raden om de bandenspanning van een auto elke twee maanden te controleren en indien nodig op te pompen. Dit geldt voor winterbanden, zomerbanden en vierseizoenenbanden. Dit zorgt voor meer grip op de weg en dus een veiligere en comfortabele situatie. Bovendien zorgt de juiste bandenspanning voor een gunstiger brandstofverbruik en minder bandenslijtage. Dat scheelt fors in de kosten en het is beter voor het milieu.

Nog opmerkelijk is dat bijna 9% van de gecontroleerde wagens in ons land de afgelopen drie maanden een lekke band heeft gehad. In Nederland, waar een gelijkaardig onderzoek plaatsvond bij 1.678 wagens, is dat nog geen 4%. Dat zegt wellicht iets over de staat van de Belgische wegen en banden. Bovendien reed maar liefst 12% van de gecontroleerde voertuigen in België – in september – nog steeds met winterbanden.


27-09-2021

Nieuwe Renault 5 te koop vanaf 2024

Renault deed duidelijk een schot in de roos met het recente prototype van de elektrische Renault 5. Deze concept car zorgde voor veel enthousiasme bij zowel de specialisten als het publiek, wat Renault heeft aangezet om de ontwikkeling ervan te versnellen. Volgens verschillende bronnen zou het definitieve model al in 2024 op de markt komen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van nieuwe tweedehandswagens die we toevoegen!